Opbygningen af stamtavlen

Opbygningen af stamtavlen

Stamtavle eller ej? Der er mange meninger om stamtavler, og alle har ret til deres – vi har også vores. Forskellige racer, er idag godt på vej til at blive ødelagt. Hvad det skyldes vil vi ikke kommentere på, men vi synes det er meget ærgeligt!

Vi har intet imod hunde som ikke har stamtavle, men på eksempelvis vores race, er tavlen af meget stor betydning! Hundelovens udformning pt. gør, at man som Staffejer ikke skal føle sig sikker på nogen som helst, hvis man kun har kopier af forældrenes stamtavler. I den virkelige verden, fuskes der enormt med disse, og derfor kan det ligeså godt være en kopi der er solgt af naboen, som den ganske ægte fra DKK eller FCI – forskellen er bare, at når du har fået ægte stamtavle med din hund, så har du også et Ejerbevis, udstedt af kennelklubben. DET er bevis nok for, hvad det er for en hund du har i snoren.

Racens værste fjender, er blandt dem som har anden (evt ulovlig) race, men kalder den en Staffordshire Bull Terrier. Det forvirrer rigtig mange mennesker, når flere forskelligt udseende hunde, åbenbart tilhører samme race, men det er så sandelig heller ikke tilfældet. En anden faktor som kan ødelægge en helt fantastisk race, er de som ikke tænker sig om, inden de sætter hvalpe til verden, og ukritisk sælger dem til først bydende. Både sælger og køber kan lege ganske betydeligt med racens omdømme, hvis hunden ender med at være statussymbol eller reagerer på utryghed eller manglende omsorg. Det er ikke kun tilfældet for Staffordshire Bull Terriers, men for alle de racer og typer, som gennem årene har måtte en tur gennem en grum vridemaskine: Den nådesløse presse!

Genetik er vigtigt at sætte sig ind i, for ikke at skabe syge hunde. Måske bliver hundene ikke synligt påvirkede af forskellige arvelige faktorer, dog er der alligevel stor grund til, at man sikrer sit afkom de bedst mulige betingelser. Der er stamtavlen et vigtigt arbejdsredskab, så man kan søge informationer om de hunde som har lagt gener til.

Så er der dem som vil påstå, at der alligevel fuskes med stamtavlerne – det hører man jo i tv og læser i aviserne, så hvorfor tro på hvad opdrætteren siger?? Hvis du ikke føler, at du kan stole på det opdrætteren siger, er det grunden! til ikke at købe din hvalp hos vedkommende! Og det er også selvom du synes, at den lille hvalp ser sød ud, for hvad fører det til, hvis din kommende hund viser sig alvorligt syg og måske ender med at skulle aflives?

På udkig efter hvalp, har man idag virkelig mange muligheder til rådighed. Og ja – det er nemt at trave aviserne eller internettet igennem, for at finde en hund. De udbydes i tusindevis til forskellige priser, men hvis du vælger at spare det ene sted, kan du være rimelig sikker på, at skulle lægge dem et andet: Hos dyrlægen! Dermed ikke påstået, at man ikke kan få en rask hund uden stamtavle, men ved at vælge en opdrætter som tager både hund og sig selv seriøst, har man taget det første fornuftige skridt.

Stop ikke din søgen ved den første opdrætter. Gå på opdagelse og se de forskellige kenneler an. Find ud af om din mavefornemmelse siger godt eller skidt, og derefter kan du begynde at sortere. Lad ikke prisen på en hvalp afgøre, om det er den du skal bruge de næste 10-15 år sammen med. Prisen er selvfølgelig ikke en ubetinget garanti for, at der aldrig vil ske noget med din hvalp, men se nærmere kroner og ører som et udtryk for en opdrætters ønske om at værne om sin race.

Der er en masse information at hente på både Dansk Kennel Klub‘s hjemmeside samt hos de fleste specialklubber. Gør brug af det, så du er sikker i dit valg, af dit kommende familiemedlem.