Tandstilling er noget af en videnskab, og hvis en hund har fejlstillede tænder, kan det medføre væsentlige smerter og ubehag, bla. når der spises og leges. Allerede når hvalpens mælketænder kommer frem, kan de synes “forkerte”, men man kan dog ikke være helt sikker på, om skæve bisser vil være det samme, når de blivende kommer frem. Derfor skal man selvfølgelig holde øje med, at hvalpen f.eks. ikke har dobbelttænder. Dobbelttænderne opstår, når en mælketand ikke vil slippe, og den nye presser sig igennem på trods, og derved opstår der risiko for flere problemstillingerne i hundens voksenliv.
Nogle af problemerne kan være: Karies som giver dybe huller med tandbylder som medløbende faktor, fordi tanden ikke kan holdes ren. Plakoverskud, som sætter sig til kalksten på tænderne. Igen kan der opstå tandbylder, fordi skidtet maser sig under tandkødskanten.
Derudover kan den bløde mælketand knække, og der vil opstå stor risiko for infektion. Grunden til at mælketanden ikke selv vil smutte ud, er en stærk rod som ikke slipper, på trods af den nye tand som maser sig frem. Derfor er det ekstremt vigtigt at få dobbelttænder fjernet, så der ikke opstår helbredsmæssig risiko eller fejlbid, som kan være temmelig smertefuldt for hunden.
Da hvalpen som regel vaccineres ved 8 og 12 uger eller 12 og 16 uger, er det sjældent at dyrlægen når at se tandskiftet og kan vejlede dig, men du kan altid få et teenagertjek, hvor din dyrlæge kan se efter, om der er optræk til problemer med tandstillingen, så i sammen kan finde ud af, hvad den bedste løsning er for din hund. Vær opmærksom på de perioder, hvor der reklameres med gratis tandtjek. Måske er din dyrlæge med i denne ordning.
Når det nye tandsæt er vokset ud ved 4-5mdr’s alderen, må du ikke tro alt er vel og overstået. Hundens tænder ændrer sig hele livet, og selvom man var afsted til det årlige tjek for 6mdr siden, kan der sagtens være opstået ændringer i form af knækket tand eller en skubbet tand pga pindetygning, og jo før man får kontrol over tænderne, des mindre er der risiko for store dyrlæge udgifter ved evt operation.
Mælketændernes position kan ændre sig væsentlig i de blivende tænders stilling, for under opvæksten ændrer kæben sig i formen, så selvom ens hvalp kan være smal i snuden, kan den som voksen få et bredt parti som gør, at der er rigeligt plads til tænderne – ELLER – tænderne kan sætte sig forkert. Meget kan gøres, ved at man bl.a ikke lader hvalpen/hunden gnaske uhæmmet i pinde især. De hygger sig godt nok med det, og ja – plakken bliver slidt af, men der kan sætte sig voldsomt mange splinter i tandkødet, som kan give betændelse. DET er bestemt ikke et ønskescenarie, for hverken hund eller ejer. Desuden kan tænderne skubbe sig, ved overdreven tyggeri på pinde, så det får vores hunde ikke lov til. Så hellere lade dem få noget dyrere legetøj, som de kan tygge mere sikkert i.
De fleste hvalpe og voksne hunde synes verden er fantastisk, når de kan rende efter en tennisbold og når de så fanger den, at de kan ligge og pelse den fuldstændig for de gule materiale den er beklædt med. Faktum er desværre bare, at det materiale primært består af nylon, som fungerer som en fil på hundens tænder. Så når du køber tennisbolde til hunden i god tro, så forestil dig hvordan det vil føles, hvis dine tænder bliver slidt ned til nerven er blottet….av!
Læs mere om tilbageholdte mælketænder. Det kan være starten på fejlbid og mange smerter – også økonomisk – hvis det ikke tages alvorligt fra start: