L-2-Hydroxyglutaric AciduriaL-2-Hydroxyglutaric aciduria omtalt som L-2-Hga, er en genetisk sygdom, der angriber hjernen. Mange flere hunde end man har anet er bærer af genet. Hvis man parrer en hund der er CARRIER med en anden CARRIER, vil 25% af deres hvalpe være AFFECTED, 25% CLEAR og 50% CARRIER. Som eksempel vil en CARRIER, der parres med en CLEAR, ikke få AFFECTED hvalpe, men 50% CARRIERS og 50% CLEAR. Det ser sådan ud:

CLEAR : hunden har to kopier af det normale gén, og vil hverken udvikle eller videregive L-2-Hga genet til nogen af dens afkom.

CARRIER : hunden har en kopi af det normale gén og en kopi af det mutante gén, der forårsager L-2-Hga. Hunden vil ikke udvikle L-2-Hga, men vil videregive genet til 50 % af dens eventuelle afkom.

AFFECTED : hunden har to kopier af det mutante gén L-2-Hga, og er påvirket af L-2-Hga. Den vil blive påvirket af det i nogle stadier i løbet af livet, hvis den i givet fald lever til en passende alder.

I de seneste år, har få Staffordshire Bull Terriers fået diagnosen Metabolic Disorder – den kliniske betegnelse er L-2-Hga. Sygdommen manifesterer sig på forskellige måder og hunden udviser en anden adfærd. Adfærden minder om demens: hunden sidder og stirrer ind i væggen, sidder cleanet i hjørner eller under bordet, mister sine lydighedsfærdigheder og bliver urenlig. Andre tegn er nervøsitet, får anfald, kan ikke motionere, får en usikker gang, ryster og skælver og får muskelstivhed.

Man har fundet Staff’er fra forskellige linjer der lider af det, og antallet af Staff’er der er diagnosticeret er stigende. Der er også hunde i norden, der er testet L-2-Hga AFFECTED. En meget lignende sygdom findes også hos mennesker (D-2-Hga) – meget sjælden – men i høj grad ødelæggende for de familier der er påvirket af det.

L-2-Hydroxyglutaric AciduriaProblemet er, at idet der vil bliver flere og flere bærere – vil der også komme flere og flere hunde der er angrebet. De engelske opdrættere og Staff-folk i almindelighed, er meget bekymrede, da der viser sig åbenbart bærere i et større omfang end forventet.

Prisen for test af både L-2-Hga og HC er 78£ – hvis man kun ønsker at få testet for L-2-Hga koster denne 48£ – skal betales til laboratoriet som udfører testen. Man bestiller og betaler for et testkit hos Animal Health Trust / ATH, og får testen udført hos sin dyrlæge, som så sender den videre til laboratoriet.

Der er nu mulighed for frivillig indsendelse af testresultatet for L-2-Hga til DKK omkring, men det er ikke en restriktion for racen. På sigt kan resultaterne i samlet database give os en indikation af, om vi har et reelt problem i Danmark.