Som hos mennesker, er et traume eller en læsion på et korsbånd en grim omgang at skulle igennem – ikke kun for hunden som bærer smerterne, men også for den ulykkelige ejer, som er bundet af tiden, der skal bruges på at genoprette skaden og dyrlægens dygtighed, men absolut også de meget store økonomiske omkostninger, som kan være forbundet.

KorsbåndEn hund som ikke er varmet op i led og muskler før vild leg, er som hos mennesker, langt mere udsat for at pådrage sig overrevne ledbånd og muskelskader, end hvis man har brugt bare 15-20 minutter på en opvarmingsgåtur. Desuden kan en hel eller delvis overrivning af korsbåndet også forekomme, hvis hunden f.eks. har fået vredet leddet i iver. En overvægtig hund, som pludselig skal motionere, kan være i farezonen for at få slemme skader i leddene – der er mange ting at tage højde for, men man kan faktisk overføre mange råd som gives til mennesker, til hvordan vi skal sørge for at sikre vores hundes helbred bedst muligt.

Oftest er det en lidelse som ses hos aldrende hunde, idet en kronisk ledsygdom kan nedbryde ledbåndet gradvist, så det ender med at blive enten delvist eller helt overrevet. Yngre hunde som får en korsbåndslæsion, kan have ramt uheldigt i et spring, som så vil få den lille stakkel til at halte. Ser man sin hund halte, bør man søge dyrlægen hurtigst muligt, for at få rette diagnose på i en fart, for jo hurtigere man kan påbegynde en korrektion af skaden, jo større er chancerne for, at hunden kommer igennem uden alt for store generende mén. Vær ikke nervøs for at spørge alle du kender, om erfaringer med diverse dyrlægers evner. Det er vigtigt at komme det rette sted hen fra start, så tiden med smerter ikke trækkes længere ud end nødvendigt.

Hundens korsbånd sidder i knæleddet, og er placeret på både forsiden og bagsiden af knæleddet. Sammen med andre ledbånd, sener, menisken og ledskåle, danner knæleddets bevægelighed sammenligning med et hængsel. Det giver måske et bedre billede af, hvorfor alt i leddet skal køre uden påvirkning af noget andet.Korsbånd

Efter en korsbåndsskade er det ekstremt vigtigt, at man både giver hunden den fornødne ro til at hele, men også at man passer et evt træningsprogram, som vil være fastlagt af dyrlægen. Som hos mennesker er det ikke nok at lægge sig med benene oppe, men overdreven brug af et skadet led, kan give slidgigt fart på med at udvikle sig, så skulle uheldet være ude, så sørg for at lytte på eksperterne. Deres erfaringer og viden kan give dig nogle ekstra år sammen med din hund, uden unødvendige smerter og brug af smertestillende medicin.

Er du i tvivl om, om din hund måske har med en korsbåndsskade, kan du evt. starte med at læse lidt hos disse 2 kilder:
Netdyredoktor
Dyrlægevagten