Et Cherry Eye er ikke et racespecifikt problem, men er en tilstand som kan ramme alle hunde. Dog er de mindre og kortsnudede racer lidt mere udsat for tilstanden. Herunder hører eksempelvis Staffordshire Bull Terrier, Fransk Bulldog, Engelsk Bulldog o.a.
Hvad der helt præcis er ligger bag, at blinkhindekirtlen pludselig popper ud og ikke kan komme på plads igen, er ikke fastlagt med sikkerhed, men dyrlæger har fundet frem til, at de bånd som skal holde kirtlen på plads, kan være svagt udviklede, og derfor kan der opstå fremfald af kirtlen, som det også kaldes. Hvis slimsækken som skal holde kirtlen på plads brister, kan et Cherry Eye heller ikke undgås, ej heller operation for at sætte den på plads igen. Desuden kan et traume eller øjenbetændelse bevirke, at at der opstår fremfald af blinkhindekirtlen. Derfor skal man selvfølgelig holde godt øje med, hvordan øjet i det hele taget har det, hvis der opstår Cherry Eye.
I forbindelse med et traume eller øjenbetændelse, hvor hunden får et Cherry Eye, kan det gå i sig selv indenfor relativ kort tid, så det er ikke noget som er livstruende. Det kan dog se ganske ubehageligt ud, og selvfølgelig skal man ikke lade stå til og håbe på at det nok går over. Derfor bør man også opsøge dyrlægen, hvis øjet ikke er faldet til ro inden for max 48 timer, da fremfaldet kan skyldes en bristet slimsæk, som hurtigst muligt skal repareres, så der ikke opstår gener eller komplikationer i øjet. Kirtlen producerer op til 30% af det væske øjet bruger til at holde sig rent – bl.a. til at rense tårekanalerne.
Rent faktisk kan man opleve, at kirtlen popper kortvarigt ud, for at falde på plads igen. Anbefalingen er helt klart, at man lader sin hvalp/hund have ro, så længe øjet virker generet, og hvis man selv føler det har stået på for længe uden forandring 1-2 dage, eller man er usikker på det, så søg dyrlæge med det samme.
Ofte lader man kirtlen operere på plads, for det er ikke noget hunden kan undvære, så man skal sikre sig der ikke kommer skidt ind i øjet, som kan bevæge sig med ind, hvis kirtlen hopper på plads. Det er ikke unormalt heller, at hvalpe kan få et Cherry Eye i forbindelse med de volsomme lege de kan have med andre hvalpe, eller når moren opdrager på dem, og at når kirtlen falder på plads, ser man det aldrig igen. Det vigtige er dog – også selvom det er en voksen hund – at lade den få ro til at hele. Med eller uden operation og medicin.
!!! Det er af absolut vigtighed, at man ALDRIG forsøger at holde et øje rent med eksempelvis Kamillete! Teen har som udgangspunkt gode egenskaber, men i tilfældet med øjenområdet, så vil der være meget små partikler i teen, som kan sætte sig i tårekanalerne og i værste fald give betændelse, så hvis man føler at der bør renses, så kog lidt vand og tør forsigtigt med en klud af bomuld. Kluden skal være rystet inden man benytter den, så alle typer støv og fnuller kan være væk. Tør kun i en retning – væk fra snuden og aldrig tilbage, da det kan hive små hår af i pelsen, som kan tilbage føres i øjet.
Selv har vi oplevet at stå med en hvalp på 6 1/2 uge, som pludselig fik et Cherry Eye. Da han begyndte at klø sig voldsomt i øjet, tydeligt generet efter at have sovet, og fik påført sig selv mindre traumer, ved at ridse kirtlen med sin ulveklo, kontaktede vi Rudersdal Dyreklinik, der er profileret som førende indenfor øjenkirugi.
Dette kan vi kun stå inde for, da de fik ordnet øjet på den lille fyr, som idag ligner en frisk Staff dreng, uden nogen gener ved øjet. Operationen blev veludført af Henrik Bartholin, og vores lille dreng var fikset og klar til at blive hentet hjem til sin mor efter 1 1/2 time.