Der tales for og imod at få en racehund. Mange har en holdning om, at de er mere syge end de som er blandet til højre og venstre, mens andre mener at det eneste som virker for dem, er at vide PRÆCIS hvad de har mellem hænderne! Det bør ikke diskuteres, men nærmere accepteres, at hver har ret til sin holdning, og man har altid retten til at argumentere for sine holdninger, men det er i sidste ende vigtigt at man holder fast i det man tror på.

Staffordshire Bull Terriers er ikke mere eller mindre ramt end andre racer, og rigtig mange opdrættere arbejder målrettet på at undgå kendte sygdomme, for at forbedre betingelserne for racen og deres ejere. Tilstande man har kendt til før i tiden, har man gennem mange generationer, avlet sig væk fra, så racen fremstår i bedre helbred. Dog kan man aldrig give en konkret garanti eller forsikring om, at en hvalp aldrig vil komme til at fejle noget, da genetikken er ligeså omstændig som hos mennesker. Man kan dog være mere sikker, ved at kende til de aner som ligger bagud for ens hund, og forsøge at tage alle forholdsregler.

Desværre vil der altid være nogle, som ikke oplyser om alt, og det kan selvfølgelig give bagslag senere hen, hvis to genpuljer med bagudliggende ens fejl mødes – det kan desværre ikke garanteres. Men det kan heller ikke garanteres, at den blandingshund man køber, ikke får nogle af de racebetingede sygdomme som ligger i de forskellige racer som den er blandet af, og er man tilmed RIGTIG uheldig, kan der opstå flere forskellige tilstande hos en enkelt hund, som kan gøre dens liv til helvede på jord. Og der skal man så gøre op med sig selv, hvad man vægter som vigtigst hos den hund, som man gerne skulle have hos sig i 10-15 år.

Staffordshire Bull Terrier-gruppen under Dansk Terrier Klub har et sundhedsudvalg, som hele tiden følger udviklingen, gennem de helbredsmæssige oplysninger de har adgang til, bl.a. på Hundeweb, som hører under Dansk Kennel Klub. Her kan medlemmerne få adgang til resultater om HofteledsDysplasi, AlbueledsDysplasi, Patella Luxation, Øjenlysninger, L2-Hga, Hereditary Cateract – alle vigtige at holde øje med, så de hunde vi benytter i avl, er blandt de bedste for racen.

På denne hjemmeside, er der opført en række tilstande man kan risikere at støde ind i. Nogle af dem er racespecifikke og andre er generelt for hunde.